onsdag 26 januari 2011

Sveriges Mästerkock

Det här med kost är ju en het potatis. Vissa påstår att idrottsmän inte skulle behöva dopa sig om de slutade äta allt utom smör, grädde och bacon. Andra pratar om grötkonspirationer och det senaste är tydligen att fasta. Själv så bjuder jag på det här receptet som uppfanns ikväll bland halvfulla förpackningar. Näringsrikt och färgglatt i vinterkvällen.

Rårissallad:
2-3 dl råris
2 tärnade avocados
Ett halv paket fetaost
Ett kvarts paket quornbitar
En halv burk svarta bönor (detta kan ökas om man t.ex. har en sambo som gillar bönor)
Ett par nävar mangold
Ett par nävar spenat
En halv näve bladpersilja
En hackad chili
Olivolja
Vitvinsvinäger eller pressad citron
Salt+peppar


Koka råriset i buljong. Stek quornbitarna. Tärna fetaosten. Hacka chilin och persiljan. Riv mangold och spenat i lite mindre bitar. Blanda allt i en skål. Häll över olja och vinäger/citron. Salta, peppra. Häll upp ett glas med Brandmästare Andréns Törstsläckare och ladda för framtida äventyr.

måndag 24 januari 2011

Den viktiga vilan

Har träningsvärk i baksidan på låren. Det var lite oväntat men någonting jag gjorde i lördags tog uppenbarligen effektivt. Misstänker knäböjen. Igår vilade jag. Blev lite sent i lördags - på jobbet, det vill säga. Började elva på kvällen och var hemma runt tio dagen efter. Hann vila två timmar dubbelvikt på en förarstol i Alingsås mellan tågen. Och i morse ringde klockan vid fyra. Det är ett hårt liv. Nu har jag dock kommit hem, ätit en andra frukost och ska sova ett par timmar innan jag funderar över vad jag ska hitta på idag mer än att ligga i sängen och lyssna på mina favoritlåtar med Taylor Swift. Det kan jag väl kanske registrera i träningsdagboken som rehabiliteringsträning.


lördag 22 januari 2011

Cykel - ute!

Dagens träning blev mycket improviserad. Första tanken var att simma - tävling i Åbybadet satte p för de planerna. Åka skidor då? Osäker på var det finns vettiga spår och osugen på att ställa mig och valla klister, så nä. Dessutom är det ju så kul att kolla på vinterstudion... Till slut la jag mig på golvet och körde lite hemmastyrka i en timme. Började med "dead bugs", fanan, sidoplanka och situps på boll. Fortsatte med bollen och körde bäckenlyft och växelvis benlyft, sedan djupa knäböj och lite utfallsteg utan vikter. Avslutade med tio minuter "stakning" med hjälp av ett gummiband från Biltema som jag satt fast i ytterdörren. Det kändes som en lagom genomkörare men vädret var så himla fint och jag ville gärna komma ut lite så jag toppade med årets första cykelrunda. 50 minuter distans via Gamla Boråsvägen till Bertilssons stuga och så avslut på Skatåsåttan hemåt. Härligt att komma ut och cykla även om det var en smula trögt på dåligt pumpade dubbdäck. Slutet på första backen upp från mig i Kallebäck till golfbanan suger också bra i benen, speciellt när man kör enväxlat. Längtar nu lite till våren. Kanske blir det ett par distansrundor utomhus nu under vintern trots allt, i alla fall om det blir fler dagar som denna med torra och fina vägar, solsken och ett par minusgrader. Underbart.

onsdag 19 januari 2011

Lätt



Tidningarna (Aftonbladet m.m.) rapporterade efter Tour de Ski om tunnisen Therese Johaug och hur farligt det var för "unga tjejer" att se att någon så smal åkte kjempefort uppför en slalombacke. Det är märkligt det där med kvinnors kroppar. Mäns kroppar får normalt vara hur ändamålsenliga som helst för idrotten de utövar utan att det ses som något speciellt. Kvinnor däremot ska alltid först och främst tänka på att vara en Förebild. Man kanske vann guldet, kul, men "vad sänder det för signaler" till dessa eviga "unga tjejer", alltid så utsatta och utlämnade, helt utan egen vilja och kritiskt tänkande.

Sällan ser jag rubriker om vilka signaler Andy Schleck sänder när han susar upp för alptopparna. Och hade förresten ingen listat ut det själv förr eller senare, även utan Johaug eller Schleck? Går idrotten ut på att släpa sig uppför ett berg så är det naturligtvis en fördel att vara så lätt som möjligt. Det är gissningsvis därför Andy Schleck väger 32 kilo. Inte för att det gör honom till en bra förebild. Det är det heller ingen som kräver av honom att han ska vara. Åtminstone inte genom sin kroppsbyggnad.
Therese Johaug är trots allt inte världens bästa skidåkerska. Inte ens nästan, faktiskt, därför att än så länge är det en försvinnande liten del (ett) av skidloppen i världscupen som går rätt uppför ett berg. Att de lättaste alltid kommer att ha en fördel i de banorna går inte att komma ifrån. Frågan är dock om den stora förebilden är den som vinner ett lopp eller den som vinner alla andra?

måndag 17 januari 2011

O'Neill, jävla as!

O'Neill-testet, alltså. Jag har ingen aning om vem O'Neill är men hans test är enkelt - fyra minuter på roddmaskin, ro så långt du kan. Sedan läser man av i en tabell och får veta hur ens kondition är. Jag gav mig på testet i slutet av ett gympass som började lugnt med lite pingis med Pernilla, sedan en kvarts barfotaskolöpning på löpbandet där vi också provfilmade lite med inte särskilt lyckat resultat. Sen körde jag lite pullups, benpress och lite olika övningar för bål/balans/fot och vad innan jag tänkte att jag skulle avsluta med nämnda test. Det var sådär lagom jobbigt. Första försöket halkade jag av kälken efter fem sekunder så jag fick börja om. Så här i efterhand har jag kommit på att jag nog for lite mycket fram och tillbaka och att det inte var speciellt effektivt men det putsar jag på till nästa gång. Sedan märktes det att luftrören inte är helt förtjusta i torr, uppvärmd vinterluft. Det tog en timme tills hostan gick över. Jag kom i alla fall upp i 1084 m på mina fyra minuter. Det är bara nästan "Above average" enligt tabellen. Jag är average. Tusan. Det blir nog till att försöka igen.

torsdag 13 januari 2011

Heter det simma eller svimma?

Sitter och känner mig som en smältande snögubbe efter dagens simning. Den tog. Jag har skaffat lite nya leksaker och min simväska ser numera ut som en bus och lek-påse med dolme, platta och simsnorkel i glada färger. Fenor och paddlar kvar nu bara så har jag hela kitet.

Och grunden för passet var från en annan leksak, iPhone-appen SwimPlanner som Nix tipsade om här. Fick fram ett pass på 2000 m som när jag försökte minnas det i huvudet blev ungefär så här:

Uppvärming:
4*100 ss/ben/arm/bröst

Huvudset:
4*250@5:00 (~)
200 ben

Nedvarvning:
4*100 lugnt

Efter 200 benspark fick jag hänga på repen ett tag innan jag tog de sista 400. Sedan fick jag sätta mig på en bänk ett tag. Sedan satte jag mig i omklädningsrummet ett tag. Sedan satte jag mig och åt lunch och satt kvar ett tag. Nu sitter jag i soffan. Snart ligger jag. Kommer ligga kvar ett tag.

Naturligtvis helt som det ska vara!