lördag 31 december 2011

2011: En fullödig krönika

Nu har jag läst ett gäng årskrönikor på olika löparbloggar och det har varit så tråkigt att klockorna stannar.   Så jag sammanfattar året med bilder istället:

2008-2011: Bättre och bättre.


Träningstid per månad: Hösten kanske inget att skriva hem om...

Roligare än så blir det inte på den här bloggen! Gott nytt år!



fredag 30 december 2011

Stavgång med Persbrandt




Inte så.


Jag har nu tränat motionerat rört på mig. Två dagar i rad. Stavgång. Inte i backe, "elghufs" eller något sådant, utan riktig Stav GöteborgsVarvet (sic)-gång. Ja herregud. Knappt en svettdroppe på pannan men ändå någon sorts motion och lite flås i skog och backar. Hunden på glatt humör. Förkylningen börjar ge sig.



Så.

På tal om att träna så läste jag i Aftonbladet om "Persbrandts Hamiltonträning". Klassiskt kvällstidningsreportage. Persbrandt, 48 år, 90+ kilo, har löpt "1-1,5 mil tre gånger i veckan, 5 km under 20 minuter + 1 km rodd under 3:30 tre gånger i veckan" och så tung styrketräning för den där riktiga Hamiltonkroppen.

Eller hur.

Kommer Persbrandt någon gång i sin livstid springa 5 km under 20 minuter så är jag jäkligt imponerad.

Men man ska aldrig säga aldrig.

"Jag älskar EPO, det bara är så."

onsdag 28 december 2011

Julsnuvan

Inte har det blivit mycket träning över julhelgen inte. Planerad julaftonsjogg ställdes in och byttes mot julaftonsgrogg... Eller snarare att jag sov bort förmiddagen innan jag tvingade ut mig själv på en promenad innan julfirandet skulle ta fart. Var ändå trött och seg, försökte ställa saker till rätta med hjälp av julöl och OP vilket bara hjälpte högst tillfälligt. Öppnade mot slutet av kvällen en av mina favoritöl, Hibernation Ale, som jag haft på tillväxt i två år i mina svärföräldrars källare men kände ingen smak så det var ju rätt bortkastat. På juldagen kom halsontet och huvudvärken som brev på posten. Två dagars sjukskrivning blev det till slut men idag var jag tillbaka på jobbet. Känner mig betydligt bättre men ingen träning aktuell för närvarande i alla fall.

Jag har aldrig varit sjuk så mycket som den här hösten. En vecka i september, ett par dar häromveckan och så nu vilket är ovanligt för mig. Har känt mig lite allmänt trött och hängig också. Det kan kanske ha lite med vädret att göra. Göteborgsvintern har efter ett par års frånvaro gjort en storstilad comeback i år med snålblåst och regn dygnet runt i några månader. Härligt.

Styr upp mig själv lite med sömn, vitaminer och hoppas komma ut på andra sidan nyåret som en ny, piggare och friskare människa.

Snart dags att summera året.

onsdag 21 december 2011

Ljuv musik

"5,5 km spår uppkört med spårkälke och hopsmalare i morse. Elljus 2,5 + övre ängslingan. Bäst på ängarna(pannlampa). Stugan öppen i kväll för omkl.dusch. 20:-. Välkomna till Hindås Skidklubb Sundshult."

Varför jobbar jag? Varför har jag inte gjort i ordning mina skidor? Varför...

Frågan jag ställer mig i år är: blir det en tejpsäsong eller fortsätter mina (hittills) helt misslyckade äventyr i burkvallans förlovade land?

onsdag 14 december 2011

Julklappar till en löpare

Här är det alla har väntat på: TPOMFTTE:s stora julklappsguide! Följ bara instruktionerna så kan inget gå fel!

Tre böcker av svenska författare ligger nu rykande färska på bokdiskarna lagom till julklappsruschen. Alla med potential att göra succé under granen.


Den första lilla boken vågade jag själv inte vänta på utan den är redan beställd, levererad och läst. Den heter kort och gott "Pulsträning" och är skriven av Mikael Mattsson och Filip Larsen som bägge är forskare på GIH. De bloggar också mer eller mindre frekvent, Filip på nitrovegan.blogspot.com och Mikael på mima30.blogspot.com. Boken reder på ett kortfattat och enkelt sätt ut det mesta vad det gäller att träna med pulsen som grund. Med tanke på att pulsmätare ofta är ett av de första träningshjälpmedlen som många införskaffar så har den här alla förutsättningar att bli en storsäljare tror jag. Bland mycket annat får man lära sig varför 220 – ålder och liknande formler för att räkna ut sin maxpuls är helt värdelösa på individnivå (i korthet: normal maxpuls för en 40-åring är mellan 155-205 bpm, inte "180"). I stället får man bra förslag på hur man själv kan prova sig fram till max- och tröskelpuls i kombination med lämpliga tester för att kolla sin form och utveckling samt hur och varför man ska träna i olika pulszoner. Mycket bra. Beställ från idrottsbokhandeln.se.




Nästa bok heter "Löpträning mitt i livet" och är skriven av Marcus Nilsson. Eftersom jag inte läst den så kan jag inte säga så mycket men på diverse internetforum har lovorden haglat och det verkar vara en personlig och välskriven bok med ett ödmjukt tilltal. Författaren skriver själv på baksidan att "min väg är absolut inte den enda vägen, men det är en väg och den är rolig.". Lovande. Beställs direkt av författaren på sapiens.se.


Tredje och sista boken blir en kokbok, "Bra snabbmat" av Jojje Borssén och Mattias Olausson. Titeln säger väl det mesta. Förutom recept så innehåller boken intervjuer med diverse idrottare och lite annat fluff. Bra koncept och förhoppningsvis är genomförandet lika bra. Tips på nyttig, god och snabblagad vardagsmat kan man väl aldrig få för mycket av? Beställs på runnersworld.se.

God jul!

tisdag 13 december 2011

Ironman Kalmar

Det har redan börjat bloggas om det och jag vill inte vara sämre: det är alltså klart nu att Kalmar går in under Ironmanparaplyet och blir en officiell Ironman. En jättegrej både för svensk triathlon och för Kalmar som stad som aldrig tidigare haft ett idrottsarrangemang av den här digniteten. Jag blir lokalpatriot för en stund och torkar en tår ur ögonvrån.

Det känns bra att ha varit med på sista upplagan av "gamla" Kalmar och jag hoppas få stå på startlinjen även i den här nya tävlingen om ett par år. Nya löparbanan lär bli riktigt läcker och ett lyft från tidigare. Har inte alla detaljer men jag hoppas att man fortsätter förbi slottet längs med Kalmarsundsparken ner mot Stensö. Det är verkligen hemmaplan för mig som är uppväxt i de kvarteren. Räkna med att jag är där och hejar.

Väntar nu spänt på vilka namn som kan tänkas dyka upp. Är Rasmus Henning sugen på att visa var det nordiska skåpet ska stå kanske?

Och en länk då: http://ironmankalmar.com/

söndag 11 december 2011

Dagens outfit

Jag har inte så mycket vettigt att komma med för tillfället. Dagens outfit verkar dock funka för andra bloggare så jag testar det:


Kommentar: Det där missprydande luddet på överläppet handlar mer om en slö rakhyvel och mindre om någon typ av statement. I kombination med camo-buffen så känner jag att jag närmar mig någon typ av redneckromantik eller möjligen Bruce Franklin-looken (gitarrist i doomlegenderna Trouble). Slutsats: Läge att raka sig.


Idag blev det 45 minuters lugn jogg på golfbanan i sällskap med hunden. Jag har känt mig märkligt risig i veckan, trött och seg med inslag av lätt illamående. Det har känts exakt som att vara bakfull men mycket tråkigare kvällen innan. Sov bort onsdagen, repade mig lite på torsdagen. Tagit det lugnt i helgen. Hoppas att det känns lite bättre kommande vecka.

söndag 4 december 2011

Gunde(bild)special

Gunde Svans bok "Var går gränsen?" som jag köpte för en femma på loppis lämnar en kanske främst med en uppskattning för spökskrivare och redaktörer, men måste ändå betraktas som prisvärd. Bland det bästa med boken är att få se exempel på de kreativa höjder som svenska fotografer i sina bästa stunder når. Bildtexterna skriver nästan sig själva.

Duellen.


Detta är ett modereportage i Café. Om det inte var uppenbart.


Ugh.


Den gode, den onde, den fule.

Svanen har landat - Torgny flyger vidare.



Även rubriksättarna briljerar med fågeltema.