torsdag 4 november 2010

Vän av ordning

Idag gör jag debut på insändarsidorna. Ett inlägg om skidspår i Skatås fick känslorna att svalla, jag skrev i affekt en replik som hamnade i tidningen idag. Härligt!

Insändaren handlade om att någon tyckte det var för jävligt att man fick betala för att åka på skidspåren i Skatås. Dessa spår som åsyftades var en runda på ungefär en kilometer vid motionscentralen som ordnats av en privatperson. Jag var själv där i början av januari och tog mina första stapplande skär på nyinköpta skidor. Runt omkring låg det förvisso ett tunt snölager på marken men inte alls åkbart och ingenting jämfört med den snö som senare föll. Spåret var däremot kanon, och jag betalade mina sextio kronor och åkte i en timme. När jag sedan stod dödstrött vid sidan av och pustade ut lite så började en gubbe prata med mig. Han stod där och gav lite tekniktips där det behövdes och det visade sig att det var han som låg bakom spåret. Han berättade att han försökt få till ett konstsnöspår i Göteborg i flera år men utan lycka. Till slut hade han bestämt sig för att göra det själv och bussat dit tonvis med snö från ishallar. Det var inte gratis. När jag pratade med honom så hade han fått en öppning för att få dit lite el så han kunde sätta upp strålkastare på de delar av spåret som låg dunkelt. Nu lystes där upp av marschaller, gemytligt men kanske inte optimalt. Om han fick tillbaka pengarna han satsat skulle Göteborgs Skidklubbar få dela på överskottet.

Allt väl än så länge. Jag åkte faktiskt inte där något mer, snön föll och gjorde det möjligt att åka på fantastiska spår på Partille Golfklubb i Öjersjö, eller ganska risiga spår på femman och milen i Skatås. Allt gratis även om ett frivilligt bidrag gavs i Öjersjö. För ett par dagar sedan dök då nämnda insändare upp i GP. Skribenten raljerade över hur en privatperson kunde tillåtas att sko sig på kommunens färdigasfalterade skidbana (själv åker jag hellre skidor på snö) och tyckte att han själv kunde börja ta avgift av löpare i motionsspåren eftersom han plockat bort lite löv och kvistar från dessa. Inte ok, tyckte jag. Så jag satte mig ner och författade detta:

"Signaturen "Frasse" hoppas i dagens tidning att det ska bli gratis att åka i det preparerade spåret i Skatås i vinter. Själv hoppas jag att det överhuvudtaget ska finnas ett spår att åka i, till skillnad från hur det har varit innan denna nu mycket orättvist bespottade privatperson tog av sin egen tid och sina egna pengar och ordnade kanonspår. Hade Frasse som jag varit där i december när snön ännu inte lagt sig på naturlig väg och sett hur man kunde åka i snö ditkörd från kommunens ishallar hade han kanske uppskattat det mer. Att som eldsjäl stå för ett sådant här initiativ och lägga ut hundratusentals kronor ur egen ficka och sedan få ovett i retur måste kännas ruttet. Som tur var finns det många andra som uppskattar initiativet, däribland undertecknad."

Med vänlig hälsning,
En engagerad medborgare

2 kommentarer: