onsdag 14 december 2011

Julklappar till en löpare

Här är det alla har väntat på: TPOMFTTE:s stora julklappsguide! Följ bara instruktionerna så kan inget gå fel!

Tre böcker av svenska författare ligger nu rykande färska på bokdiskarna lagom till julklappsruschen. Alla med potential att göra succé under granen.


Den första lilla boken vågade jag själv inte vänta på utan den är redan beställd, levererad och läst. Den heter kort och gott "Pulsträning" och är skriven av Mikael Mattsson och Filip Larsen som bägge är forskare på GIH. De bloggar också mer eller mindre frekvent, Filip på nitrovegan.blogspot.com och Mikael på mima30.blogspot.com. Boken reder på ett kortfattat och enkelt sätt ut det mesta vad det gäller att träna med pulsen som grund. Med tanke på att pulsmätare ofta är ett av de första träningshjälpmedlen som många införskaffar så har den här alla förutsättningar att bli en storsäljare tror jag. Bland mycket annat får man lära sig varför 220 – ålder och liknande formler för att räkna ut sin maxpuls är helt värdelösa på individnivå (i korthet: normal maxpuls för en 40-åring är mellan 155-205 bpm, inte "180"). I stället får man bra förslag på hur man själv kan prova sig fram till max- och tröskelpuls i kombination med lämpliga tester för att kolla sin form och utveckling samt hur och varför man ska träna i olika pulszoner. Mycket bra. Beställ från idrottsbokhandeln.se.




Nästa bok heter "Löpträning mitt i livet" och är skriven av Marcus Nilsson. Eftersom jag inte läst den så kan jag inte säga så mycket men på diverse internetforum har lovorden haglat och det verkar vara en personlig och välskriven bok med ett ödmjukt tilltal. Författaren skriver själv på baksidan att "min väg är absolut inte den enda vägen, men det är en väg och den är rolig.". Lovande. Beställs direkt av författaren på sapiens.se.


Tredje och sista boken blir en kokbok, "Bra snabbmat" av Jojje Borssén och Mattias Olausson. Titeln säger väl det mesta. Förutom recept så innehåller boken intervjuer med diverse idrottare och lite annat fluff. Bra koncept och förhoppningsvis är genomförandet lika bra. Tips på nyttig, god och snabblagad vardagsmat kan man väl aldrig få för mycket av? Beställs på runnersworld.se.

God jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar