söndag 27 mars 2011

Vecka 12

Våren kom lägligt nog samtidigt som min hälsena började spöka, så det jag förlorade i löpträning förra veckan har tagits igen på cykeln. Riktigt bra har det blivit faktiskt och veckan kröntes med lördagens långpass på strax över tre timmar. Känns fint att vara ute redan nu. Sedan snöade det i söndags och idag är det ganska ruggigt men det förtränger jag...

Nu är det både slut på veckan och strax slut på mars och det har varit tre bra veckor med lite ökande mängd - 413, 439 och 555 minuter. Nu är det en vecka med jobbarhelg framför mig så det blir lite mindre träning men det passar ganska bra. Tester på 30 min cykel och 400 m simning står på schemat, något löptest blir det däremot inte. Men en jäkla massa tåhävningar, lite lugn jogg och kanske ett besök hos sjukgymnast däremot så hoppas jag snart vara i löpbart skick igen.

tisdag 22 mars 2011

Våren

I måndags var det racerpremiär för mig, det gick ju inte att hålla sig när solen kom fram och termometern kröp över tio plusgrader. Två timmar tog det att byta däck och riva upp hela lägenheten i jakt på armvärmare och skoöverdrag men ut kom jag till slut. Plöjde som ett spjut på Gamla Boråsvägen mot Hindås och kände mig i grymt slag. Jag började tänka att sex timmar på IM-cyklingen kommer gå som en dans. Kanske borde jag höja målsättningen? Eller det kanske finns något proffslag som behöver förstärkning? Sedan vände jag in i motvinden och insåg att mina ben var lika klena som vanligt. Formen visade sig vara en styv kuling.

Men våren är här. Fortfarande ganska grusigt och jävligt på sina ställen, blött här och där och fullt med tjälskador som lurar bakom varje kurva. Men jag klagar inte.

fredag 18 mars 2011

Tvära kast

Ibland är det nära mellan himmel och helvete. Himmel var gårdagens cykelrunda i eftermiddagssol med pigga ben och ett konstant leende på läpparna. Bara fram och tillbaka till Lindome på fixie med dubbdäck men ändå. Kändes helt fantastiskt att vara ute i solen igen efter alla muggiga trainerpass. Tvära kast var det också på själva cyklisten, för dagen iklädd den oheliga kombinationen tröja från Rapha och solglasögon från Biltema. Frågan är om det går att hitta två varumärken som ligger längre från varandra vad det gäller image och ideologi. Här följer ett litet bildspel för att åskådliggöra: Biltema + Rapha = ?



Biltemamannen hade väl inte behövt få en damcykel i alla fall?

Helvetet var väl då i så fall att vakna imorse och se att blötsnön lagt sig över nejderna. Och så skulle jag dessutom nödvändigtvis ut och pulsa runt på ett långpass med trötta ben, ont i hälsenan och en begynnande förkylning. Det gick inget vidare direkt men runt kom jag. När jag ett par timmar senare hoppade ned i poolen var väl inte förväntningarna alltför högt ställda men snart satt jag i bastun och kunde summera 1500 meter och en halvtimmes lugn simning. Himmel.

fredag 11 mars 2011

Löparmyter

På ett (ej träningsrelaterat) forum som jag brukar läsa ibland finns det en tråd där folk pratar lite allmänt om löpning. Nivån är mestadels nybörjare med någon hyfsad motionär inblandad (som undertecknad). Om inte annat så är det underhållande att se alla löparmyter som dyker upp och många av de känns lite specifikt amerikanska. Men jag kanske har fel.

En skrev att man ska (bör, måste) ha med sig vatten på alla rundor över en timme. En annan rekommenderade gels till en löpare som aldrig sprungit längre än tre miles (knappt fem kilometer). Överlag så är det mycket gels som rekommenderas - typiskt är att någon har sprungit 12-13 km och blivit trött och svaret kommer som ett brev på posten: "Try gels!". Ibland är det någon som har en "personlig tränare" som tror stretching löser allt och rekommenderar att man lägger lika mycket tid på stretching som på löpning (!). Ännu ett i raden av goda råd från personliga tränare.

Och så min favorit: Killen som köper nya skor var tredje månad trots att han bara springer tre mil i veckan och drar till med kanske den bästa myten av alla: Man måste ha två par skor att växla mellan så dämpningen får vila mellan rundorna. Det kan man läsa lite här och var men jag köper bara inte att moderna material behöver så lång tid på sig för att expandera efter att ha blivit ihoptryckt. Särskilt inte material som är specifikt utvecklade just för att tryckas ihop och expandera några tusen gånger varje gång de används. Om dämpningen inte skulle hinna återhämta sig på en dags vila så undrar jag hur lite dämpning som är kvar i slutet av en mara? Kanske dags att införa skobyten?

Det finns alltid anledning att skaffa fler löparskor ändå. Man behöver inte hitta på egna.

lördag 5 mars 2011

Live från Åby IP


5 km test avklarat i eftermiddagssol. Resultat: 20:33 och stumma vader. Nöjd med detta.

Ps. Kan man straffas för att man olovligen klättrar över staket in på en idrottsplats eller räknas intervallerna man kör som straff nog? Ds.

fredag 4 mars 2011

torsdag 3 mars 2011

I natt jag drömde

Mitt drömlandskap är inte särskilt spännande. Jag kunde önska att jag drömde om sjunkna städer, glömda civilisationer och viskningar om en namnlös fasa (ok, jag har läst och lyssnat på mycket Lovecraft på sistone) men de drömmarna lyser än så länge med sin frånvaro. Istället är det mer vardagliga drömmar om att köra tåg eller, som i natt, att springa. Nu sprang jag 1000m på bana som avslutning på allmänhetens friidrottsdag efter att ha suttit och stretchat och tittat på höjdhoppningen. Ribban låg på 1.30 och ingen klarade. För mig blev tiden ungefär 4:20 så det var ju verkligen inget vidare löpt av mig. Jag hade dock mycket krafter i spurten och ångade förbi ett par som hade öppnat för hårt. Sedan gick jag och köpte indisk mat. I hissen spelade de Arckanum.

onsdag 2 mars 2011

Testvecka

Jag gör lite tester i veckan för att få lite resultat att mäta mig med och se hur träningen går. Jag har ju en ny trainer så där har jag inget att jämföra med riktigt men gårdagens test gav 261 (tacx)W i snitt över 30 minuter. Första gången jag testade 30 min max var två veckor sen och då snittade jag 244 W men framstegen har nog mer att göra med att jag disponerade "loppet" bättre nu. Hade ingen pulsmätare första gången men nu så snittade jag 160 bpm sista 20 minuterna och vips har jag en appromixation av min tröskelpuls på cykel också.

Och idag bar det iväg till simhallen för ett nytt 400-meterstest. Först verkade det gå åt skogen eftersom MASS (simklubben) hade norpat snabbanan. De blev förresten stuckna i fingret av tränaren efter varje hundring så jag antar att de också har koll på sin tröskelpuls nu. Lyckligtvis var en av mina medsimmare en iniativrik kvinna som såg till att badvakterna la i en lina till och vips slapp de bröstsimmande tanterna bli översimmade av en vilt frustande skäggig tok i Speedos som desperat försöker spöa tider som klubbsimmande elvaåringar skulle skratta åt. Men elvaåringarna får passa sig för den här gången gled gubben in på 6:52! Även här en stor förbättring från 7:15 för två veckor sedan, och även här handlar det nog mycket om disponering men ändå. Nästa test blir utan skägg och med rakade ben och det ska väl ge ett par sekunder det med.

Nu är det bara 5000 m löpning kvar. 21:15 ska motsvara mitt resultat på Sylvesterloppet (44:09) enligt McMillan. Håller tummarna.

Paket fick jag idag också:



Flaskställ är kanske inte investeringen som man tjänar mest tid på. Men de är bra mycket snyggare än de som sitter på nu...